vrijdag 14 oktober 2022

Democratie/Democracy

  

 Ik ben altijd een groot supporter geweest van de democratie maar dan wel in zijn puurste vorm, dus inclusief referendums. Voor zover ik weet heeft alleen Zwitserland zo’n systeem. Het woord democratie komt uit het Grieks en betekend letterlijk “Volksheerschappij”. Doch als we naar de westerse democratieĆ«n kijken dan is daar al lang geen spraken meer van. We kunnen dan beter spreken van technocratieĆ«n. Een technocratie is een organisatorisch systeem, waarbij de beleidsmakers beslissen aan de hand van adviezen van deskundigen op deelterreinen. Het beleid wordt aldus uitgetekend na uitgebreide technische, economische en sociale analyses, en de knopen worden doorgehakt op basis van de resultaten van deze analyses, niet op basis van ideologie.

De afgelopen 2 jaar zijn heel veel beslissingen gemaakt op basis van wetenschappelijke en bedrijfsmatige adviezen. De politiek is dus niet meer menselijk maar een bedrijf. En zoals we allemaal weten hebben werknemers in een bedrijf zo goed als niets te zeggen maar moeten doen wat de grote bazen “ceo’s en managers” hen opdragen. En zo is dat dus ook gegaan de afgelopen 2 jaar, aangejaagd door de media die als handlangers van de grote bazen hebben gefunctioneerd. Zogenaamde deskundige en specialisten hebben veel te veel macht gekregen waardoor het parlement en senaat geen wel afgewogen beslissingen meer kunnen maken. Bovendien zijn er ook veel teveel nieuwe wetten gemaakt waardoor de vrijheid in het geding komt. Acteur en komiek Charlie Chaplin heeft daar ooit iets moois over gezegd.

 
“Je hebt macht nodig, alleen als je iets schadelijks wilt doen, 
anders is liefde genoeg om alles gedaan te krijgen.”

Charlie Chaplin.


Als je kijkt naar het aantal nieuwe wetten wat de afgelopen 30 a 40 jaar is aangenomen en ingevoerd dan is dat schrikbarend. En ik wil niet zeggen dat al die wetten slecht zijn, onze wereld is veranderd en dus behoren daar ook nieuwe of aangepaste wetten bij. Toch denk ik dat 80% van al die wetten zo bij het grofvuil kunnen omdat ze niet in het belang zijn van het volk maar van de heersende elite. Dit geldt zowel voor de EU als voor de Verenigde Staten van Amerika. Met al die nieuwe wetten zijn we afgezakt van democratie, naar een technocratie en nu naar een dictatoriaal systeem waar burgers helemaal niets meer te zeggen hebben. De politiek is een groot bedrijf geworden waar de CEO's en managers het voor het zeggen hebben en wij als “werknemers” slaafs moeten volgen wat zij ons opdragen.

Dit brengt mij bij het volgende punt. Waarom nog schijn verkiezingen houden? Vroeger ging ik altijd trouw stemmen om de democratie te ondersteunen. Ik heb zelf ook 15 jaar in de politiek gewerkt, maar gaandeweg begon ik in te zien dat we al lang niet meer met een democratie te maken hebben maar met een technocratie. Ook zag ik hoe corrupt de politiek werkelijk is. Neem alleen al die lobby clubjes die rond politieke partijen rondhangen en er soms zelf innig mee verbonden zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de media gehad die partijen kan maken maar ook breken. Sinds het einde van de tweede wereldoorlog is onze democratie langzaam veranderd van een “Volksheerschappij” naar wat het nu is, een corrupte bende waar het volk niets meer te zeggen heeft, waar onze rechten als mens en onze vrijheid langzaam worden gereduceerd tot nul. Dus waarom nog stemmen op zakkenvullers en corrupte figuren die alleen maar hun eigen belangen en dat van hun vriendjes behartigen. Als je het goed bekijkt “en dat heb ik gedaan” dan hebben wij hen helemaal niet nodig. Wij als volk kunnen onderling heel veel zelf regelen. Zolang we de basis principes van democratie maar in acht blijven nemen, een ieder respecteren en iedereen de vrijheid geven om te leven zoals hij/zij dat wenst.

Peter68 © ® 14-10-2022