maandag 6 januari 2020

Filosofie en de wereld waarin wij leven


Al vele jaren vraag ik mij af waar wij als mensheid mee bezig zijn op deze wereld? In mijn jeugd heb ik vele mooie filosofische boeken gelezen van Rudolf Steiner, Plato, Aristoteles, Ludwig Wittgenstein, Arthur Schopenhauer, Simone de Beauvoir en Mary Wollstonecraft om er maar een aantal te noemen. Allen hadden ze het vaak over de worsteling die de mensheid in zijn leven doormaakt. De worsteling met zichzelf en met de wereld waarin zij leven. Ik heb “net als ieder ander” ook met die worsteling te maken.

Ik ben geboren tijdens de “eerste” koude wereldoorlog (1945 – 1991), de periode na de tweede wereldoorlog waarin oost “de Sovjet Unie en de Warschaupact landen” en west “Amerika en de NAVO landen” tegenover elkaar stonden en elkaar bedreigde met kernwapens. In het westen werd gepropageerd dat we bang moesten zijn voor alles wat zich achter het ijzeren gordijn bevond “het ijzeren gordijn was de scheiding van prikkeldraden hekken tussen oost en west”. Het oosten waren leugenaars en boeven die uit waren om ons te doden of om ons tot slaaf te maken van het communistische systeem. En in het oosten werd mensen verteld dat wij materialistische leugenaars en beesten waren die hen wilde vernietigen. Kortom, het ging er qua scheldpartijen soms grof aan toe.

Door de geschiedenis van de mensheid zijn er vele verschrikkelijke oorlogen uitgevochten met als hoogte punt de eerste en tweede wereldoorlogen. Vele miljoenen mensen hebben toen hun leven verloren en vele miljoenen zijn toen getraumatiseerd. Je zou als weldenkend mens denken dat we na die verschrikkingen zouden gaan nadenken. Helaas is de mensheid hardleers en als snel na de tweede wereldoorlog waren daar de oorlogen in Korea, Vietnam en ontstond dus ook de koude oorlog tussen oost en west. Als we naar de wereld van vandaag kijken dan worden er nog steeds oorlogen uitgevochten. Oorlogen om religies en systemen. De een wil dat we allemaal moslim worden, een ander wil dat we communistisch worden en slaaf zijn van de staat en weer een ander wil dat we allemaal slaaf worden van een zogenaamd democratisch en kapitalistisch systeem. De meeste mensen willen gewoon hun leven leiden zonder al die poeha.

Het was Einstein die zei “nadat hem was gevraagd wat hij van de mensheid vond, “dat we niet meer dan aangeklede holbewoners waren. We denken teveel en overschatten onszelf. Zolang er oorlogen worden uitgevochten en we de aarde plunderen om ons ego te strelen met allerlei materialistische rommel waarvan we 98% niet echt nodig hebben, zolang zullen we nooit echt mens zijn. Het mens-zijn zit hem in de liefde en de compassie die we voor onszelf, elkaar en de wereld hebben. Zolang we dat niet kunnen, kunnen we ons nooit volwaardig mens noemen. We slaan ons nu vaak trots op de borst over onze beschaving, maar hoe beschaaft zijn we werkelijk als we bereid zijn om wreedheden te begaan tegen onze eigen soort genoten en de wereld? Het zijn allemaal mooie filosofische gedachtes die mij aanzetten tot verder filosoferen. Het is vreemd als je ziet wat we elkaar allemaal aandoen omwille van geloof, politieke ideologie of sekse. Je zou denken dat we nu zo onderhand beter zouden weten, maar helaas. We hebben heel weinig van onze geschiedenis geleerd en vele lopen nog steeds al volslagen holbewoners wild on zich heen te slaan. Maar goed, ik ben ook niet perfect en wil ook niemand ver of beoordelen, maar ik denk na over dingen, kijk regelmatig goed naar mijn eigen gedrag en probeer mezelf te verbeteren door te leren van alles wat er in mijn leven gebeurd.

Ik hoop van harte dat president Trump en de Iraanse geestelijke Khamenei ook nadenken en proberen te leren van zichzelf en van de geschiedenis van de mensheid. Het volk zit niet te wachten op wereldoorlog 3 en het heeft geen trek in al die domme politieke spelletjes die er op deze wereld gespeeld worden. We verlangen naar de bevrijding van al die belachelijke systemen die ons nu klein houden. Volgens de universele rechten van de mens, heeft ieder mens het recht om zichzelf ten volle te ontplooien opdat die kan worden wie die werkelijk is. Daar is in deze wereld helaas geen ruimte voor en dat mag dus gaan veranderen.

Peter68 © ® 06-01-2020